Het eerste consult

Volwassenen

Tijdens het eerste consult start de osteopaat met een vraaggesprek. De osteopaat is dan geïnteresseerd in alle facetten van uw klachten, uw algehele gezondheid, essentiële lichaamsfuncties en zeker ook wat in het algemeen in uw leven is voorgevallen wat zijn sporen in de weefsels kan hebben achtergelaten.
Na het vraaggesprek vindt een algemeen onderzoek plaats om eventuele afwijkingen of ziekten uit te sluiten. Sommige aandoeningen lenen zich namelijk niet voor een osteopatische behandeling. Tijdens het specifieke osteopatisch onderzoek tast de osteopaat uw totale lichaam af naar bewegingsstoornissen welke een mogelijk aandeel hebben in uw klachten.
Wanneer een osteopatische aanpak geïndiceerd is, zal tijdens het eerste consult meteen worden gestart met de behandeling.
De osteopaat eist een directe reactie van het lichaam na een behandeling. Wanneer het lichaam na een drietal behandelingen niet heeft gereageerd, zal de osteopaat in veel gevallen voorstellen de behandeling te staken. Bij behandeling van bepaalde chronische aandoeningen moet soms vaker worden behandeld voordat een positieve reactie kan optreden.

Baby’s

Belangrijk is dat bij ziekte van uw kindje een consult bij de osteopaat nooit een consult bij een (kinder)arts of specialist kan vervangen. Een osteopaat behandelt alleen functiestoornissen en geen ziekte! Bij het inplannen van een consult moeten de ouders/verzorgers met het volgende rekening houden:

U heeft op die dag verder geen afspraken met uw kindje (b.v. bezoek aan consultatiebureau, kinderarts, kinderfysiotherapeut etc). Het kindje ontvangt anders teveel prikkels.
Graag ruim een uur voor aanvang van het consult de voeding hebben gehad.
De afspraak plannen op een tijdstip, waarbij uw kindje het meest rustig is. Vaak is dit na een slaapje.

Na een uitgebreide anamnese zal de osteopaat middels zachte technieken het lichaampje van de baby aftasten op spanning en blokkades. De baby heeft daarbij alleen een luier aan. Bij behandelingen van baby’s en zuigelingen staat veiligheid voorop. De osteopaat gebruikt geen massage-, frictie- of cervicale manipulatietechnieken, maar enkel rustige mobiliserende-, unwineding-, of positinal release technieken. De praktijk heeft ruime ervaring in het behandelen van pasgeborenen, baby’s. kleuters en kinderen.

Kleuters en kinderen

Kinderen vinden de behandeling over het algemeen erg aangenaam, omdat het hen een ontspanning biedt die ze voorheen niet kenden. Kinderen zijn nieuwsgierig. Een eerste consult bij de osteopaat is daar geen uitzondering op. Het is belangrijk voor het goede verloop dat de kinderen goed worden ingelicht over wie ze zullen ontmoeten, waarom dat is en dat de osteopaat bepaalde delen van hun lichaam zal aanraken. Het kindje moet enige tijd stilliggen, wat geen eenvoudige opdracht is voor wie jonger is dan vijf jaar. Osteopaten zijn getraind in het behandelen van beweeglijke kinderen. Ondertussen kan een verhaaltje vertellen of muziek afspelen het jonge patientje enige afleiding geven. Soms wordt aan ouders gevraagd om het kindje af te leiden (rozijntjes, een favoriet speeltje, soepstengel, drinken of een speen kunnen daarbij handig zijn), zodat de osteopaat zich volkomen kan concentreren op de behandeling.