Osteopathie bij baby's en kinderen

Ervaring

Pim heeft ruim 20 jaar ervaring in het behandelen van baby’s en kinderen. In de jaren 2012, 2013 en 2014 heeft hij zich in België (Gent) verder ontwikkeld in “Osteopathie in de Pediatrie” (kinderosteopathie). Pim behandelt dagelijks baby’s en kinderen met uiteenlopende klachten. De osteopaat kan met zijn handen voelen waar in het lichaam van uw kind zich de spanning bevindt. Uw kind wordt met zachte technieken behandeld. Naarmate de spanning in het lichaam van uw kind minder wordt, zal uw kind zich over het algemeen genomen na twee behandelingen een heel stuk beter voelen.
Pim is zelf vader van drie kinderen, waarvan een tweeling, hij weet als geen ander hoe het is wanneer ouders worstelen met een probleem van hun kindje.

Waarmee komen ouders met hun baby bij een osteopaat?

Voor osteopathie is geen verwijzing nodig, echter samenwerking en overleg met huisartsen en specialisten stellen wij zeer op prijs. Aan de hand van onderstaande lijst kunt u toetsen of uw baby baat zou kunnen hebben bij een behandeling osteopathie.

Een huilbaby is een baby die meer dan drie uur per dag, drie dagen per week en al langer dan 3 weken huilt.
Een huilbaby huilt niet ‘echt’ maar krijst oorverdovend en aanhoudend. Bijna niets helpt om de baby rustig te krijgen.
Een huil/overprikkelde baby wil niet alleen in de box/bed. De baby zit slecht in zijn velletje en voelt zich in de nabijheid van de ouder/verzorger meer op zijn gemak.
De baby huilt niet ‘communicatief’: huilt/krijst altijd op een toon.
Veel huilbaby’s hebben hoofdpijn. De baby ligt dan ook graag met de schedel ergens tegen aan. Veel huilbaby’s kruipen dan ook door het bedje heen totdat ze ergens contact hebben gemaakt met een weerstand. Een spijltje of de bovenkant van het ledikantje bijvoorbeeld.
De oogjes van de baby zijn naar boven gericht zonder iemand aan te kijken.
Het hoofdje ligt vaak extreem naar achteren.
De baby is in de meeste gevallen overstrekt.
De romp ligt in een banaan- of komma vorm.
Vaak een voorkeurshouding, waar de baby moeilijk uit te krijgen is. Een poging om de baby recht te leggen, leidt tot heftige protesten.
Het lukt ook niet om de baby zo op te rollen, dat de knieën bij de schouders komen: ”foetus houding”. Daardoor kost een luier verwisselen ook veel moeite (de rug is moeilijk te buigen).
De buik van de baby is erg hard.
Overmatig spugen/reflux.
Buikkrampjes.
De baby verslikt zich vaak en/of heeft moeite met zuigen (verminderde zuigkracht).
Schedeldeformaties. Dit kunnen schedelafvlakkingen zijn, maar ook deformaties in de aangezichtsschedel.

Darmkrampjes bij baby’s

Darmkrampjes bij baby’s kunnen verschillende oorzaken hebben die door osteopatische behandelingen goed verholpen kunnen worden. Bij pasgeborenen zijn het de functionele problemen die worden behandeld. Oorzaken die in de structuur gelegen zijn, moeten worden doorverwezen naar de huisarts of specialist.

Druk op het hoofdje, nekje en heiligbeen tijdens de zwangerschap, weeën of de weg door het geboortekanaal kan van invloed zijn op de beweeglijkheid van onder andere de schedelbeenderen, de nekwervels en het heiligbeen. Deze staan in nauwe verbinding met de hersenvliezen, die de schedelbeenderen als een envelop omgeven. Ze hechten stevig aan de bovenste twee nekwervels en lopen dan door als vlies om het ruggenmerg naar het heiligbeen. Wanneer de mobiliteit van een van deze regio’s vermindert, kan dit voor de baby grote gevolgen hebben.

Baby’s met een voorkeurshouding en/of afplatting van de schedel

Een voorkeursligging kan een afplatting van de schedel geven, maar andersom kan een vervorming van het schedeltje een voorkeursligging geven. Bewegingsverlies tussen de verschillende botstukken van de schedel kan leiden tot vervorming van het hoofd, voorkeursligging en het onrustig worden van een baby, maar ook darmkrampjes, obstipatie en reflux klachten kunnen ontstaan. De beweeglijkheid van de nek en de wervelkolom zal zich aanpassen aan de beweeglijkheid van de schedel. Veel van de bovengenoemde klachten worden ook wel het KISS-syndroom genoemd. De afkorting “KISS” staat voor Kopfgelenk-Induzierte Symmetrie-Störungen. De bewegingsbeperkingen worden met zachte technieken losgemaakt.

Waarmee komen ouders met hun kind bij een osteopaat?

  • buikpijn
  • obstipathie
  • zindelijkheidsproblematiek
  • hoofdpijn
  • overprikkelde kinderen/ onrustige kinderen (ADHD, ADO)
  • slaapstoornissen
  • scoliose
  • nekpijn
  • rugpijn
  • KNO problematiek
  • problemen in de motorische ontwikkeling

Veel voorkomende klachten bij kinderen:

  • Slaapproblemen
  • Zindelijkheidsproblematiek
  • Buikpijnen
  • Hoofdpijnen
  • Rug- en Nekklachten
  • Problemen in de motorische ontwikkeling

Kinderen vinden de behandeling over het algemeen erg aangenaam, omdat het hen een ontspanning biedt die ze voorheen niet kenden. Het kindje moet enige tijd stilliggen, wat geen eenvoudige opdracht is voor kinderen onder de vijf jaar.
Osteopaten zijn getraind in het behandelen van beweeglijke kinderen.
Soms wordt aan ouders gevraagd om het kindje af te leiden (rozijntjes, een favoriet speeltje, soepstengel, drinken of een
speen kunnen daarbij handig zijn), zodat de osteopaat zich volledig kan concentreren op de behandeling.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Dit kan variëren, maar het gemiddelde aantal ligt tussen de twee en de vijf behandelingen.